ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το 2017 έφτασε και δυστυχώς τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν. Τα προβλήματα αντιθέτως ολοένα και αυξάνονται και όλοι αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό και ποιος το προκαλεί. Η απάντηση… όλοι μας. Το πρόβλημα είναι όμως ότι κανένας δεν το παραδέχεται. Γιατί όμως το προκαλούμε; Διότι ο καθένας ξεχωριστά ζει σε έναν προσωπικό κόσμο άγνοιας.

Μελέτες και τυχαίες δημοσκοπήσεις από τα κανάλια μας δείχνουν περιστατικά ανθρώπων, ιδιαίτερα νέων, που αδυνατούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του τύπου «τί έγινε την 28η Οκτωβρίου» ή «ποιος έγραψε τον εθνικό μας ύμνο». Σε πολλούς μπορεί να ακούγεται χαζό και αυτό γιατί στην πραγματικότητα είναι, πράγμα που καθιστά την κατάσταση τραγική. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα, σε μια εποχή γεμάτη με πηγές πληροφοριών, στην εποχή όπου κυριαρχεί το ίντερνετ, να μην κατέχει κάποιος βασικές γνώσεις όπως αυτές.

Εμβαθύνοντας όμως στο ζήτημα μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί τα αίτια τα οποία προκάλεσαν την κατάσταση αυτή. 

Λόγω της προόδου των επιστημών έχει πλέον δημιουργηθεί η ανάγκη εξειδίκευσης κατά κλάδο και δεν αρκεί πλέον η απλή κατοχή γενικών γνώσεων – δεν πληρώνει άλλωστε κανένας γι’ αυτήν. Έτσι οι άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε ένα στένεμα του γνωστικού τους ορίζοντα, στα όρια αυστηρά του επαγγέλματός τους. Μπορεί να φαίνεται θετικό σε πολλούς αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Γιατί η πλήρης αφοσίωση που δείχνουν πλέον οι άνθρωποι στο επάγγελμά τους, τους έχει αποξενώσει από τον κόσμο γύρω τους. Αδιαφορούν πλήρως για τις εξελίξεις, το περιβάλλον, την πολιτική και γενικότερα για θέματα που δεν αφορούν τον εργασιακό τους βίο.

Ευθύνη για το παραπάνω φέρει και η εκπαίδευση ή καλύτερα ο τρόπος μετάδοσης της γνώσης στα σχολεία. Από την μια πλευρά οι μαθητές συναντούν ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό σύστημα εισαγωγής στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σύστημα αυτό τους αποτρέπει από το να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα μαθήματα τους αφήνοντας παράλληλα ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης, πράγμα που τους εξαντλεί όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

Από την άλλη όμως συναντάμε ανίκανους να μεταδώσουν γνώσεις εκπαιδευτικούς. Διασφαλισμένος μισθός, χωρίς έλεγχο εν ώρα εργασίας και ταυτόχρονα μικρά αποθέματα υπομονής οδηγούν πολλούς εκπαιδευτικούς σε μία στάση αδιαφορίας απέναντι στους μαθητές αλλά και στο ίδιο τους το μάθημα, αποτρέποντας έτσι τους νέους από την οποιαδήποτε προσπάθεια για διάβασμα.

Βέβαια, θα πει κανείς, πως υπάρχουν και τα ΜΜΕ, που με τα πρότυπα και – κυρίως – την ευκολία τους απομακρύνουν τους νέους από την γνώση. Ποιος θα κάτσει σήμερα να ανοίξει βιβλίο όταν παντού γύρω κυριαρχεί η εικόνα; Και ποιος θα ενδιαφερθεί να μάθει πέντε πράγματα για τον κόσμο, όταν μπορεί να βρει την ευτυχία και την καταξίωση με μια βόλτα στα μαγαζιά; Τα κινητά, το ίντερνετ και τα καταναλωτικά πρότυπα κρατάνε οπωσδήποτε τους νέους μακριά από τη μάθηση.

Όμως όσο κι αν ψάχνουμε για ελαφρυντικά, στο τέλος έχουμε εμείς την ευθύνη για όλο αυτό που συμβαίνει, καθώς είμαστε εμείς οι ίδιοι που αδιαφορούμε για την γνώση. Στο κάτω-κάτω της γραφής κανένας δεν ανάγκασε ποτέ κανέναν να αφομοιωθεί από αυτού του είδους τις ασχολίες. Ο καθένας μόνος του τις επιλέγει.

Και το αποτέλεσμα; Η άγνοια. Οι άνθρωποι αρκούνται σε όσα ελάχιστα χρειάζονται για το επάγγελμά τους και από κει και πέρα… μαύρο σκοτάδι. Δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν τίποτα άλλο για αυτόν τον κόσμο πέρα από το πώς να βγάζουν μία selfie ή από τα τελευταία κουτσομπολιά του αγαπημένου τους καλλιτέχνη, που διάβασαν στο twitter. Και επιλέγουν να σπαταλούν τις αστείρευτες πηγές πληροφόρησης που διαθέτουν σε πράγματα ανούσια.

Ο Πάνος Σακκάς σε μία συνέντευξη-παγίδα που έστησε στους δρόμους της Αθήνας για τον ΣΚΑΪ στις γιορτές των Χριστουγέννων, ρωτούσε τους περαστικούς για «τρανταχτά» γεγονότα που συνέβησαν το 2016: για το Brexit, τον θάνατο του Κάστρο, την εκλογή Τραμπ, την επίσκεψη Ομπάμα. Πολλοί (θέλουμε να πιστεύουμε όχι όλοι) έδειχναν να τα αγνοούν και έδιναν απαντήσεις αστείες. Όμως η κατάσταση δεν είναι αστεία, είναι μάλλον τραγική. Και δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, δεν θα βρεθεί σύντομα λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.