ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η λέξη selfie αναδείχτηκε λέξη της χρονιάς από το αγγλικό λεξικό Oxford για το έτος 2013.

Είναι μόδα; Είναι πάθος; Τι είναι τελικά αυτά τα selfies; Και κατά ποσό αξίζουν την ζωή μας τα like που παίρνουμε για αυτά;

Αυτή η μανία έγινε όλο και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η αιτία αυτής της ραγδαίας αύξησης των ανθρώπων που ουσιαστικά πάσχουν από αυτή τη ανεπίσημη «ασθένεια», είναι η μίμηση προτύπων, η αναζήτηση έγκρισης από τρίτα πρόσωπα και όχι από τον εαυτό μας, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Εναλλακτικά θα μπορούσε κανείς να την χρεώσει στον ναρκισσισμό, την αυταρέσκεια δηλαδή των αυτο-φωτογραφούμενων, που νοιώθουν διαρκώς την ανάγκη να γίνονται αντικείμενα θαυμασμού και κολακείας.

Όμως το πρόβλημα πλέον δεν σταματά στην κοροϊδία που εισπράττουν τα «ψώνια» που είναι συνεχώς με ένα κινητό στο χέρι και αυτοθαυμάζονται. Πλέον οι selfies τείνουν να γίνουν ένα σπορ… θανατηφόρο! Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θάνατοι που σημειώνονται κατά την λήψη της «τέλειας» selfie είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους, οι όποιοι προκαλούνται από καρχαρίες! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Telegraph, μέσα στο έτος 2015 σημειώθηκαν 12 θάνατοι από ατύχημα κατά τη διάρκεια της αυτο-φωτογράφισης, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από καρχαρίες ήταν μόλις 8.

Και ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει μέρα με την μέρα, οι ρωσικές αρχές έχουν προχωρήσει στην έκδοση και δημοσίευση ενός φυλλαδίου, το οποίο ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν προσπαθούν να αποτυπώσουν το πορτραίτο τους σε μια ακατάλληλη στιγμή (π.χ. καθώς περνάνε τον δρόμο). Μερικές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται σε αυτό το φυλλάδιο μπορεί να φανούν αστείες, παρόλα αυτά οι αρχές της Ρωσίας θεωρούν πως είναι κρίσιμο να αναφερθούν για την αποφυγή θανατηφόρων περιστατικών.

Προσωπική μας άποψη είναι πως δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο αρνητικοί με το όλο θέμα των selfies. Aν το κοιτάξουμε με έναν πιο αντικειμενικό τρόπο, δεν είναι κάτι κακό όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Παντού πρέπει να υπάρχει η λεγόμενη χρυσή τομή, ένα σημείο το οποίο δεν θα υπερβαίνει ένα όριο και δεν θα θέτει την ζωή κανενός σε κίνδυνο. Μια απλό πορτραίτο ή, ακόμα περισσότερο, μια φωτογράφιση μιας συλλογικής στιγμής δεν είναι απαραίτητα κακή ούτε είναι δείγμα ανασφάλειας ή «ψωνίσματος». Είναι απλά μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσεις μια μοναδική για σένα στιγμή στο χρόνο.

Μια καλή συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε είναι η έγκυρη ενημέρωση. Οι καθηγητές να μιλάνε με τα παιδιά για τις υπερβολές και τους κινδύνους αυτού του «συνδρόμου», όχι όμως με ύφος απορριπτικό αλλά με διάθεση αλληλοκατανόησης. Παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες στις οποίες υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και δεν τίθενται σε κίνδυνο ζωές μέχρι στιγμής, τα πράγματα μπορούν πάντοτε να αλλάξουν άμα δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here