ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία η τεχνολογία έχει εξελιχτεί σε μεγάλο βαθμό. Λόγω αυτής της εξέλιξης μάς έχουν δοθεί πάρα πολλές δυνατότητες , αλλά και νέες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί.

Ιδιαίτερα από τότε που δημιουργήθηκαν τα κινητά, μεγάλο ποσοστό από την νεολαία είναι εξαρτημένο από αυτά. Αν παρατηρήσετε ποτέ καθώς περπατάτε στον δρόμο, θα συνειδητοποιήσετε πως τα περισσότερα παιδιά είναι με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι. Έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από αυτά, ώστε αγνοούν όλους όσους βρίσκονται γύρω τους, ακόμα κι αν κάθονται μαζί στο ίδιο τραπέζι! Δεν προσέχουν καν τα αυτοκίνητα που περνάνε, με κίνδυνο καμιά φορά να γίνει κάποιο (μοιραίο) ατύχημα λόγω της απροσεξίας τους.

Η δημιουργία των υπολογιστών ήταν κι αυτή μια σπουδαία εξέλιξη. Από την μια βοήθησε να αναπτυχθούν οι επιστήμες και να αναδυθούν πολλά καινούρια επαγγέλματα, από την άλλη όμως απομόνωσε αγόρια και κορίτσια από τον έξω κόσμο. Τους βλέπεις να κάθονται όλη μέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και να επικοινωνούν με άλλα άτομα μέσω διαφόρων ιστοσελίδων και chat rooms, αντί να βγουν έξω και να μιλήσουν με τους φίλους τους από κοντά. Οι περισσότεροι έχουν αλλοτριωθεί τόσο, ώστε προτιμούν να βρίσκονται συνέχεια μπροστά σε μια άψυχη οθόνη και να παίζουν online παιχνίδια με ξένα άτομα ή να ακούνε μουσική.

Επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα των υπολογιστών και εν γένει των τεχνολογικών αυτοματισμών είναι πως με την αλματώδη ανάπτυξή τους μεγάλο ποσοστό εργαζομένων έχασαν την δουλειά τους, αφού όλες οι χειρωνακτικές δουλειές αντικαταστάθηκαν από αυτοματοποιημένα μηχανήματα. Λόγω αυτής της ανάπτυξης πολλοί άνθρωποι έμειναν άνεργοι και επαγγέλματα απαξιώθηκαν. Ακόμα και ο παραδοσιακός… ταχυδρόμος το μόνο που μεταφέρει σήμερα είναι λογαριασμοί. Ποιος θα κάτσει να στείλει γράμμα αφού υπάρχουν τα email;

Είναι αλήθεια πως με αυτήν την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει αυξηθεί κατά πολύ η παραγωγή των προϊόντων, σε σημείο που διάφοροι επιστήμονες να ισχυρίζονται πως θα εξαλειφθεί η φτώχεια που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο πλανήτης όντως έχει… πήξει στα νέα προϊόντα, όμως δεν τα χαίρονται όλοι. Αντιθέτως, βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια. Και όχι μόνο αυτό αλλά και διάφορα άλλα σημαντικά προβλήματα, όπως η περιβαλλοντική καταστροφή, δεν δείχνουν να αντιμετωπίζονται.

Θα πει αυτό πως η νέα τεχνολογία είναι αποκλειστικά επιβλαβής ή πως ευθύνεται για ό,τι κακό συμβαίνει γύρω μας; Ασφαλώς και όχι. Υπάρχουν άλλωστε και πολλά θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την ανάπτυξή της. Έχουν βρεθεί, για παράδειγμα, νέα μηχανήματα και φάρμακα που μπορούν να εντοπίζουν και να θεραπεύουν διάφορες αρρώστιες έγκαιρα και αποτελεσματικά. Τα αυτοκίνητα και γενικότερα τα μέσα μεταφοράς βελτιώνονται διαρκώς επιτρέποντάς μας να μετακινούμαστε από τόπο σε τόπο με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια και με μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Ενώ από την πλευρά της η ανάπτυξη των επικοινωνιών μας έχει φέρει πιο κοντά βοηθώντας μας παράλληλα να μαθαίνουμε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Γενικώς η τεχνολογία κάνει την ζωή μας ευκολότερη αλλά – πάντα υπάρχει ένα αλλά – δυστυχώς έχει προκαλέσει διάφορα προβλήματα: από τις εξαρτήσεις και την ανεργία που αναφέραμε παραπάνω μέχρι τα διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και τα καυσαέρια ή τις παραβιάσεις του ιδιωτικού απορρήτου και τον μαζικό έλεγχο των πολιτών που ασκούν τα κράτη και οι εταιρείες χάρη στο ίντερνετ και τα κάθε λογής συστήματα παρακολούθησης.

Ο καθοριστικός παράγοντας είναι κάθε φορά ο άνθρωπος. Αν χρησιμοποιεί την τεχνολογία σωστά, με μέτρο και με γνώμονα την ευημερία των ανθρώπων, είναι σίγουρα ωφέλιμη. Αν υποδουλώνεται όμως σε αυτή και την χρησιμοποιεί για την υποδούλωση και των άλλων, μπορεί να γίνει καταστροφική.

Το έλεγαν άλλωστε παλιά και οι King Crimson στο γνωστό τους τραγούδι Epitaph: «Knowledge is a deadly friend/ if no one sets the rules/ The fate of all mankind I see/ is in the hands of fools…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here