ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πολλοί ίσως να έχετε ακουστά την ξένη σειρά «Οι Βοργίες» και κάποιοι από εσάς μπορεί να πέσατε πάνω σε αυτήν καθώς προβαλλόταν σε κάποιο κανάλι της τηλεόρασης. Όσοι μπήκατε στον κόπο να την παρακολουθήσετε και να μάθετε για αυτή θα διαπιστώσατε ότι δεν πρόκειται για μια απλή προσέγγιση της παπικής καθημερινότητας την εποχή της Αναγέννησης, αλλά για μια γλαφυρή παρουσίαση μιας ιδιαίτερα σκοτεινής περιόδου της καθολικής εκκλησίας, που επικράτησε μετά την αθέμιτη εκλογή του Rodrigo Borja στο παπικό αξίωμα (1492).

Όπως πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο, ο Ροντρίγκο Βοργία – ο οποίος μετά τα στέψη του μετονομάστηκε σε πάπα Αλέξανδρο ΣΤ – ζούσε μια ιδιαίτερα έκλυτη ζωή. Αν και ιερέας (και μάλιστα πάπας!), είχε διάφορες ερωμένες, από τις οποίες μία τουλάχιστον ήταν παντρεμένη και κάποιες άλλες πόρνες! Με δύο από αυτές είχε αποκτήσει πριν την στέψη του επτά νόθα παιδιά, ενώ σαν πάπας έκανε άλλα δύο.

Ήταν τέτοια η ανηθικότητά του, που λέγανε πως είχε κάνει παιδί ακόμα και με την αγαπημένη του κόρη, την Λουκρητία. Σήμερα οι ιστορικοί πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ισχύει όμως πως την είχε παντρέψει κατ’ επανάληψη – και την πρώτη φορά μάλιστα στα 13 της χρόνια – για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του σχέδια. Και πως ο αδελφός της, Καίσαρας Βοργίας, ο αγαπημένος του πατέρα του, είχε δολοφονήσει τον δεύτερο σύζυγό της πιθανόν από ζήλεια, επειδή έτρεφε για αυτήν κάποιου είδους αιμομικτικό έρωτα!…

Η ανηθικότητα του οίκου των Βοργία ήταν οπωσδήποτε μεγάλη, όμως δεν εξαντλούνταν στις ερωτικές ακολασίες. Πολύ σοβαρότερα ήταν τα πολιτικά εγκλήματα που συνδέθηκαν με το όνομά τους. Την περίοδο της διοίκησής τους όλοι όσοι έμπαιναν εμπόδιο στα σχέδιά τους ήταν απαραίτητο να εξοντωθούν με οποιοδήποτε κόστος. Οι ραδιουργίες, οι δωροδοκίες και οι δολοφονίες, οι οποίες σε εμάς δε ταιριάζουν με την ιερότητα του παπικού αξιώματος, εκείνη την εποχή είχαν γίνει καθεστώς στο Βατικανό. Και αποκαλύπτονται μέσα από την σειρά «Βοργίες» πολύ παραστατικά.

Το εντυπωσιακό όμως είναι πως η κατάσταση αυτή δεν ήταν η πρώτη και μοναδική, καταγεγραμμένη ιστορικά, περίπτωση πορνοκρατούμενης Ρώμης και Βατικανού. Η περίοδος από τον 10ο αιώνα μ.Χ. έως και τις αρχές του 11ου, και πιο συγκεκριμένα από το 891 μ.Χ. μέχρι το 1054 μ.Χ., είναι η ονομαζόμενη Παπική Πορνοκρατία. Στο διάστημα αυτό του περίπου ενός αιώνα ενθρονίστηκαν και εκθρονίστηκαν περισσότεροι από 40 Πάπες, από τους οποίους άλλοι διοίκησαν λίγες μέρες και άλλοι ολόκληρες πενταετίες.

Η συχνή αυτή αλλαγή οφειλόταν πολλές φορές στη δράση κάποιας φημισμένης πόρνης που αποτελούσε είτε ερωμένη είτε συγγενή κάποιου Πάπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Μαροζία μαζί με την αδερφή της Θεοδώρα, οι οποίες ήταν γνωστές με τον τίτλο «Οι δύο αδερφές πόρνες». Η πρώτη κατά την περίοδο της δράσης της (890-936) προώθησε στο αξίωμα του Πάπα το νόθο γιο της, τον εγγονό της, το δισέγγονό της και δύο τρισέγγονά της. Με την οικογένειά της να διοικεί για καιρό, αυτή απόλαυσε τα μέγιστα τιμητικά αξιώματα της Γερουσιαστή και της Πατρικίας.

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η κατάσταση μέχρι την πτώση του τελευταίου Πάπα της αμφιλεγόμενης αυτής περιόδου, Βενέδικτου Θ’. Ο συγκεκριμένος μάλιστα φημολογείται πως αποτέλεσε και τον πρώτο κατ’ εξοχήν ομοφυλόφιλο Πάπα, με τις βαρύτατες κατηγορίες της μοιχείας, της ανθρωποκτονίας και του βιασμού να τον ακολουθούν. Αγία Έδρα σου λέει μετά ο άλλος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here