ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπητό παιδί, έφηβε, νέε, ενήλικα, παππού, γιαγιά που επιθυμείτε να βγείτε για βόλτα ένα πρωί, ένα μεσημέρι ή ένα απόγευμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μέρος της οποίας αποτελεί και ο, από τους λίγους της πόλης, ποδηλατόδρομος. Η λωρίδα αυτή δεν προορίζεται ούτε για περπάτημα, ούτε για τρέξιμο, παρά μόνο για ποδήλατα. Ωστόσο εύκολα, από μια απλή βόλτα πλάι της, θα καταλάβει κανείς ότι το προαναφερθέν αποτελεί ξεχασμένη συνθήκη, με αποτέλεσμα τα ποδήλατα που διέρχονται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως και τον κίνδυνο πιθανού ατυχήματος. Ο πεζόδρομος διαμορφώθηκε έτσι, με σκοπό την ομαλή και ήσυχη, χωρίς αίσθηση κινδύνου, διέλευση, τόσο των πεζών όσο και των ποδηλατών.

Βέβαια, η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον πεζό, για την κατάσταση αυτή, από τη στιγμή που είναι κάτι που δεν ξέρει ή, καλύτερα, δεν έχει μάθει. Και δεν έχει μάθει να σέβεται τον ποδηλατόδρομο καθώς δεν υπήρξε κανείς από το οικογενειακό και σχολικό του περιβάλλον να του το επισημάνει από πριν και δεν υπάρχει και κανείς να τον καθοδηγήσει για τη συμπεριφορά του, την ώρα που αποφασίζει να τον χρησιμοποιήσει.

Το εκπαιδευτικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ουσιαστικού περιεχομένου όπως, λόγου χάρη η εκμάθηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μεταλαμπάδευση σωστών συμπεριφορών στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στον ποδηλατοδρόμο, είναι στην πραγματικότητα ο υπεύθυνος για την επικρατούσα κατάσταση.

Εκτός αυτού, όμως, μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούν να ληφθούν και από τις δημοτικές αρχές, καθώς η σηματοδότηση που κάνει αισθητή την ύπαρξη του ποδηλατοδρόμου  καθίσταται απαραίτητη αν παρακολουθήσουμε το πλήθος των ατυχημάτων, μικρών ή μεγάλων, που κόντεψαν να γίνουν ή έγιναν.

Ο κόσμος αξίζει ένα ασφαλές περιβάλλον και όχι ένα χαώδες, με κενά στην κοινωνική συμπεριφορά. Και είναι ευθύνη όλων μας η παιδεία στον συγκεκριμένο τομεα° το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.